Vacant and on the market as a teardown, the Ross Home in Glencoe, Illinois, is resurrected by architect John Eifler.
Frank Lloyd Wright designed home

Lauded as a “Fireproof Home for $5,000,” the suburban house attests to Wright’s mastery of proportion and balance. 

At the start of the 20th century, wealthy Chicago attorney Sherman Booth bought a large tract of land in suburban Glencoe to build a substantial family home. He hired the Midwest’s most well-known architect, Frank Lloyd Wright, but Wright’s designs ran far over budget; only Booth’s stables and servants’ quarters were built. Seeking to recoup money already invested, Booth subdivided the property and named it Ravine Bluffs. Booth asked Wright to design smaller, less costly homes for the development, and by 1915 four had been built on spec. They were based on Wright’s popular “Fireproof Home for $5,000” that had been published in The Ladies’ Home Journal in 1905. This one, the Ross Home, was completed in 1916, one of the last built as the first World War halted new construction.

before image of house

The front of the house before restoration.

By the time John Eifler heard about the house in 2008, it had been vacant for several years and was being sold as a teardown for its lot. Eifler, a Chicago architect, had restored many of Wright’s buildings and knew this house was salvageable. Its location in Glencoe, a charming suburb with small-town appeal, placed it near the commuter train to Chicago and Lake Michigan. The house was not registered or landmarked, so the necessarily extensive rehabilitation could extend to energy-efficiency and sustainable updates. Eifler’s offer was accepted.

open floor plan

An open floor plan, largely original, allows rooms to flow together. The living room opens to the dining area and the enclosed porch; the kitchen is behind the wall at left.

The house was indeed uninhabitable. An incongruous box stood in front of the entry as a makeshift vestibule, and exterior trim was painted a disturbing purplish color. The side porch, which had settled five inches, was enclosed in opaque jalousie windows. The roof leaked; mechanical and plumbing systems had been destroyed by neglect and cold weather. Inside, the beautiful sweet- gum trim had been slathered in white gloss paint. The kitchen was stuck in a blond Colonial makeover. The master bedroom had been enlarged and now had the dimensions of a bowling alley. The attic held decades’ worth of trash.

Horizontal five-fold windows

Horizontal five-fold windows trimmed in Douglas fir were designed by John Eifler and custom-built by Jonathan Leck. 

The house had no heat. Eifler and his partner, Bonnie Phoenix, did the initial work on the house by fireplace heat alone. Dumpsters were filled with the detritus of previous remuddling: drop ceilings, and moldy shag carpets. They found that the center of the house rested on a single column in the basement, and that the column had settled three inches. So an early project involved a steel support beam and concrete footings.

The goal was not only to bring back a Wright aesthetic, but also to improve the sustainability of the house. A new geothermal heating and cooling system and solar panels were installed. Walls were insulated with pumped-in dry cellulose. A recycled aluminum roof is durable and helps with cooling, yet it mimics the original cedar shingles.

Eifler designed wall sconces

Eifler designed wall sconces to go with the geometric house. Forms are engaged with the support structure, following FLW’s principles.

Decorative mullions made it impossible to install insulating glass in existing sashes, so Eifler added interior “storm” windows by Indow, increasing R-value and minimizing infiltration. “An unexpected benefit was how much quieter the rooms became,” Eifler says.

sweet gum cabinets

The new kitchen complements the Wright-designed house, with sweet gum cabinets and salvaged marble counters. The oak floor is original.

The kitchen was built from scratch as nothing original remained. The wall between the kitchen and dining area was removed to further open the floor plan. John designed streamlined cabinetry in sweet gum, the wood used for original trim (and more recently relegated to making pallets). A large slab of Carrara marble salvaged from a downtown office building became countertops. The center island has a soapstone top. The backsplash of 1 ½" translucent colored glass tile adds a bit of sparkle.

outdoor living space

An ample deck extends living space outdoors.

Wright never specified custom furniture or fittings for these spec houses, so John and Bonnie felt free to choose their own. A selection of family pieces and Danish Modern teak furnishings complements the house’s simplicity.

Concrete gateposts designed by Frank Lloyd Wright

Concrete gateposts designed by Frank Lloyd Wright remain at the entrance to the subdivision; Wright also designed a bridge and train station for the project.

Interestingly, the Ross Home is now a certified Landmark in Glencoe, recognized not only as a middle-class Wright design, but also as a prototype for sustainable-technology rehabilitation. Major restoration is complete; the next project is replanting the 40' x 40' front yard with a sustainable landscape of drought-tolerant prairie grasses.

bronze plaques

Original bronze plaques mark the entrance to Ravine Bluffs.

Art + Craft - this week's picks